TERVETULOA LAURAN VERSTAALLE!


WELCOME TO LAURA'S WORKSHOP!February 10, 2010

Pääsiäinen lähestyy...
Pääsiäismunien koristelu kuuluu kevättalveen. Innostuin aiheesta kymmenisen vuotta sitten löydettyäni silloisen kotikaupunkini Riihimäen kirjastosta* kirjan nimeltä The Art of Decorating Eggs. Sen jälkeen on pääsiäismunia koristeltu läjäpäin erilaisilla tekniikoilla, teinpä aiheesta artenomin lopputyönikin :)

*tähän väliin on pakko mainostaa Riihimäen kaupunginkirjaston mahtavaa käsityökirjavalikoimaa, sieltä löysin innostuksen myös miniatyyrimaailmaa kohtaan.

Aion raportoida blogissani lähiaikoina tämän vuoden projektista, johon kuluu kananmunien tyhjentäminen, puhdistaminen ja koristelu erilaisin menetelmin. Kuvissa on kokoelma koristeltuja munia viime vuosilta. Ylimmässä kuvassa on vahaestomenetelmällä koristeltuja munia.Näiden valkoisten kananmunien kuori on syövytetty puhki tavallisella etikalla. Ne kohdat kuoresta, joiden ei haluta syöpyvän, on suojattu sulatetulla mehiläisvahalla. Kun kuori on syöpynyt puhki etikkakylvyssä, vaha poistetaan. Vahattuja kohtia lämmitetään kynttilän liekillä ja sulava vaha pyyhitään pois talouspaperilla.Ruskeiden munien pintaa on syövytetty etikalla niin, että kuoren ruskea pinta on lähtenyt pois ja sen alla oleva valkoinen osa on tullut näkyviin.Pääsiäismunakirjallisuutta:
Mielestäni aihepiirin paras kirja on keskellä oleva The Art of Decorating Eggs (Gabriella Szutor). Muita hyviä kirjoja (joita en ikävä kyllä omista) ovat Painted eggs : using dyes, watercolours, gouache, pencil and inks (Heidi Haupt-Battaglia) sekä Great book of egg decorating (Grazia Buttafuoco).

6 comments:

 1. Aivan upeita!! Kaikkea sinäkin jaksat puuhastella! :) Jännä tekniikka tuo etikkajuttu

  ReplyDelete
 2. Apua, miten ihania! Minen ole ikuna kuullutkaan etikkasyövyttämisestä.

  ReplyDelete
 3. Mitä värejä käytit tuossa Vahaestotekniikassa? Olin keväällä 2010 pitämässäsi illassa, jossa koristelimme ko. tekniikalla. Mutta värien nimi ei jäänyt mieleen. Hankintapaikka kylläkin.
  Tulevana keväänä olisi tarkoitus jatkaa harjoituksia ja jakaa tietotaitoa eteenpäin.
  Kiitos.

  ReplyDelete
 4. Värien nimi oli muistaakseni "Egg Dye", ovat siis jauhemaisia värejä nimenomaan kananmunankuoren värjäykseen. Niitä myy Kansallinen kirjakauppa Turussa, luulen että heillä ei ole muita vastaavia tuotteita. Jos sinne soitat, niin osaavat varmasti auttaa. Hyviä harjoitushetkiä! PS. Vastaava ilta on tulossa myös tänä keväänä.

  ReplyDelete
 5. Miten kauan munankuoria, joista syövytetään vain pinta, pidetään etikassa? Entä puhkisyövytettyjä? Pitääkö vain kokeilla?

  ReplyDelete