TERVETULOA LAURAN VERSTAALLE!


WELCOME TO LAURA'S WORKSHOP!February 6, 2011

Paperilintusia


Nämä tipuset on tehty opiskeluaikoina paperityökurssilla. Kurssilla opetettiin paperihuovutustekniikkaa, jossa liima-aineena käytetään ruispuuroa.
Lintu on tehty pienen, täydeksi puhalletun ilmapallon päälle. Ilmapallon pinnalle on liistrattu notkealla ruispuurolla muutama kerros vedessä liotettuja voimapaperin palasia. Voimapaperi-ruispuuroyhdistelmä muuttuu kuivuessaan kovaksi kuoreksi, ilmapallo jää sen sisälle ja tyhjenee siellä omia aikojaan.
Vihreä, punaruskea ja vaaleanruskea lintu on päällystetty voimapaperin kuivuttua banaanipaperilla, violetti mulperipaperilla. Ohuesta banaanipaperista on revitty pieniä paloja, kostutettu ne kevyesti vedellä ja liimattu paikoilleen ruispuurolla. Paperinpalojen reunat sulautuvat yhteen ja pinnasta tulee tasainen ja saumaton.Siivet on leikattu muropaketin pahvista, liimattu linnun kylkiin ja päällystetty myös banaanipaperilla. Nokka on tehty puunpalasta, koivet ovat puukepit ja räpylät on sahattu vanerista. Silmät ovat puurenkaan sisään liimatut puuhelmet.
Kuvassa oleva muna on tyhjäksi puhallettu kananmunankuori, joka on myös päällystetty banaanipaperilla.

6 comments:

 1. Voi valtava, miten kivoja! Ihan tavallisesti keitettyä ruispuuroako liimana?

  ReplyDelete
 2. Tämä on tosi kiva tekniikka, tosin en ole käyttänyt sitä kyseisen kurssin jälkeen eli vuosikausiin.
  Kaivoin esiin vanhat koulumuistiinpanoni, ja niiden mukaan keitin puuron näin:
  1 litraan kiehuvaa vettä vatkataan sekaan 2 dl ruisjauhoa. Keitetään miedolla lämmöllä noin tunti.
  Tällä ohjeella tulee aika paljon puuroa, mutta siitähän voi syödä osan, jos heittää suolaa sekaan. Liisteripuuro säilyy useamman päivän jääkaapissa ja jos jähmettyy, voi sitä notkistaa lisäämällä vesitilkan ja kiehauttamalla.
  Liima-aineena voi puuron sijasta käyttää toki tapettiliisteriäkin.

  Voimapaperi (jota saa ainakin rautakaupoista) revitään pienehköiksi palasiksi. Saksilla leikkaamalla paloihin tulee terävät reunat, jotka jäävät näkyviin valmiiseen työhön. Paloja liotetaan vedessä n. vrk ja niitä voi myös rypistellä, jotta ne muotoutuvat ilmapallon päälle tasaisesti. Ylimääräinen vesi puristetaan pois, paperin päälle levitetään leveällä siveltimellä ruispuuroa. Muotin, esim. juuri ilmapallon, pääälle asetettuja paloja hierotaan sormilla, jolloin vierekkäisten palojen reunoissa olevat paperikuidut "huopuvat" yhteen ja pinnasta tulee tasainen.
  Suosittelen kokeilua!

  ReplyDelete
 3. Ja voimapaperista piti vielä sanoa, että rautakaupoissa ei aina kutsuta sitä voimapaperiksi vaan rakennuspaperiksi ja miksi milloinkin. Tarjolla on myös välillä ruskeaa, paksua kartonkimaista paperia, mutta se ei käy tähän tarkoitukseen.

  ReplyDelete
 4. Voi kuinka kiva tipuparvi. Liisteriä ja sanomalehteö olen yhdistellyt, muuta ruispuuro ei ole tullut mieleen. Tätä täytyy kokeilla kunhan kerkee. Ilmeisesti pinnasta voipi tulla hieman toisenlainen. Kuinkahan kauan mahtaa kuivuminen kestää? Menee varmaan samoihin kuin liisterinkin kanssa.
  Kiitos kun jaoit ohjeen.

  ReplyDelete
 5. Ihania tipuja! Kiitos mukavasta blogista ja kivoista vinkeistä. Olet todella taitava!

  ReplyDelete
 6. Hirmu hauskoja lintuja! Ja miten hyvin oot tehny nää!!

  ReplyDelete