TERVETULOA LAURAN VERSTAALLE!


WELCOME TO LAURA'S WORKSHOP!August 8, 2011

Kaikenlaisia kirjakortteja vuosien varrelta


Edellisen kirjakorttipostauksen innoittamana kaivelin tietokoneen kuvakansioita. Sieltä löytyi kuvia useammastakin ennenjulkaisemattomasta kirjakortista joita on tullut tehtyä vuosien varrella.
Ensimmäisen kirjakorttini tein vuonna 2003, jolloin idea kirjan ja kortin yhdistämisestä pälkähti päähäni miettiessäni syntymäpäiväkorttimallia kirjoja rakastavalle työtoverilleni.

Kirjakortti aukeaa vain keskiaukeamalta, jonne on tarkoitus kirjoittaa onnentoivotukset. Kaikki tämän postauksen kirjakortit on tehty seuraavalla tavalla (lyhyesti kerrottuna):
Kannet leikataan konepahvista eli paksusta harmaasta pahvista. Kannet kootaan kirjansidonnan oppien mukaisesti ja päällystetään kankaalla ja paperilla.
Blokki eli kirjan sisäosa valmistetaan pahvilaatikkopahvista leikatuista palasista, jotka liimataan kiinni toisiinsa ja päällystetään vaalealla paperilla. Blokkiin leikattu syvennys koristellaan kortin saajalle läheisellä aihepiirillä.
Lopuksi kannet ja blokki liimataan kiinni toisiinsa.YLIOPPILASKORTTI KORIPALLOILIJALLE
Ylioppilaspojan sahasin ohuesta vanerista ja maalasin askartelumaaleilla. Kasvot on värituloste. Koripallo on puunappi, jonka maalasin oranssiksi ja koristin lyyratarralla. Takakannen huovasta tehty lippu lepattaa hammastikkusalossa. Kultainen nuppi on helmi.


KIRJAKORTTI ELÄKKEELLE LÄHTEVÄLLE OPETTAJALLE
Eläkkeelle pääsevä opettaja vilkuttaa iloisena oviaukossa takanaan entinen työpaikka. Opettajan sahasin lehtisahalla konepahvista. Samoin lukio, jonka ikkunoissa työtoverit kaihoisina kurkkivat, on myös konepahvia johon on katkoteräveitsellä leikattu ikkuna-aukot. Tiiliseinä on saatu aikaiseksi ruskealla askartelumaalilla ja valkoisella puuvärillä. Opettajien naamat on leikelty ryhmäkuvan värikopiosta.


KIRJAKORTTI SELLOMUSIIKIN YSTÄVÄLLESellomusiikin ystävä täytti 70 vuotta ja hänen korttiinsa sahasin vanerista sellon sekä numerot, jotka petsasin ruskeaksi. Sellon kielet ovat ompelulankaa.


KIRJAKORTTI 40-VUOTIAALLE NIKKARILLEPahvikannet on peitetty puusäleillä, selkä on pellavakangasta. Työkalut ovat nukkekodin tavaroita.


KIRJAKORTTI BALLERINALLE
Ballerinan kortissa tavoittelin tanssisalitunnelmaa: kannen aukossa on peili, jonka eteen puulattialle on jäänyt balettitossut. Cernit-massasta tehdyissä tossuissa on silkkinauhat.

7 comments:

 1. Nämä sun kirjakortit on kerrassaan mahtavia! Teetkö pahvista nuo kirjan sisäosat? Oon joskus kokeillu leikata yhteen liimatuista kirjansivuista, mutta tais mennä hermot sen kans ;o)

  ReplyDelete
 2. Onpa upeita! Minua kiinnostaa myös, teetkö kirjan alusta asti vai onko kyseessä valmis kirja, johon taiteilet kannet ja tuon koristeboxin?

  ReplyDelete
 3. Hei vain ja kiitoksia!

  Teen kirjan itse ja sen sisukset ovat pahvilaatikkopahvia. Oikeista kirjansivuista tulisi tietysti aidomman näköinen, mutta kuten Pirkkis totesit, niiden työstäminen on hullun hidasta puuhaa ja usein ei löydä sopivan paksuista kirjaa. Käytän kirjan sisäosassa pahvilaatikkopahvia sillä se on a) halpaa, b) kevyttä, c) pehmeää työstää ja d) sitä on aina saatavilla.

  Kirjakortin idea on se, että se aukeaa vain keskeltä. Kannet on liimattu kirjan sisuksiin eli blokkiin kiinni. Blokin kokoan pahvilaatikkopahvista leikatuista suorakaiteen muotoisista paloista, joita liimailen päällekkäin kahteen pinoon sen verran kuin tarvitaan (paksuuden määrittää se mitä kannen aukkoon laitetaan sisälle koristeeksi). Ennen liimaamista leikkaan pahvinpaloihin aukot kannen ja mahdollisesti myös takakannen syvennyksiä varten. Nämä kaksi pahvinpalapinoa yhdistän toisiinsa "saranalla" eli paksummalla paperin palalla (yleensä kartongilla), josta tulee näin kirjakortin keskiaukeama. Tämän jälkeen päällystän koko blokin vaalealla ohuella paperilla.

  Kannet teen konepahvista eli paksusta harmaasta pahvista kirjansidonnan oppien mukaisesti. Selän ja kulmapalat päällystän paperilla taustatusta kankaasta eli kluutista, kansien päälle laitan mitä milloinkin, yleensä paperia, joskus kangasta.

  Kuulostaakohan tämä vähän sekavalta? Jos joskus vielä teen kirjakortin, niin voin laittaa siitä kuvalliset teko-ohjeet tänne.

  ReplyDelete
 4. Eihän näitä voi muuta kuin ihastella! Todella ihania kortteja!

  ReplyDelete
 5. Tosi hauskoja ja hienoja nämä sinun kirjakorttisi!

  ReplyDelete
 6. Kekseliäitä ja hauskoja :)

  ReplyDelete
 7. Aivan mahtavia! Itsekin kirjojen suurena ystävänä (lähinnä lukijana tosin) en voi kuin ihastella.

  ReplyDelete