TERVETULOA LAURAN VERSTAALLE!


WELCOME TO LAURA'S WORKSHOP!



April 17, 2011

Tipujen talo


Tipujen mökkikausi alkaa palmusunnuntaista. Pienillä siivillään tiput kunnostivat Tiimarista ostetun puumökin pääsiäishenkiseksi vaaleanvihreällä, keltaisella ja violetilla askartelumaalilla sekä värikartongeilla ja koristepaperilla.



April 2, 2011

Emaliporsas


Olin tänään kylmäemalointikurssilla Haminan käsityökeskuksessa. Tein mustan porsaan, josta tulee rintaneula.



Ensin leikkasin porsaan ja korvan ohuesta kuparilevystä saksilla ja käytin myös sahaa apuna. Leikkaamisen jälkeen pyöristin kuparilevyn reunat neulaviilalla. Sitten nuijin porsasta vasaralla, mikä vahvisti ja tukevoitti kuparilevyä. Porsas puhdistettiin Sinolilla ja sitten päästiinkin itse asiaan, emalointiin.



Kylmäemaloinnissa käytimme Karomail-sulatusemalijauhetta, joka on käsittääkseni jonkinlaista oikeaa emalia erehdyttävästi muistuttavaa muovia. Oikeasta emalista se eroaa etenkin sulamislämpötilansa takia, mikä on Karomaililla vain 100°C. Värisävyt olivat ihastuttavia ja valinnanvaikeus oli suurta.
Karomail-emalijauheita myy tällä hetkellä ainakin Slöjd Detaljer.



Sirotin porsaan päälle harmaata emalijauhetta siivilästä.



Sitten possu siirrettiin lastalla sulatusritilän päälle.



Ritilä porsaineen laitettiin foliolla suojatulle kuumalle keittolevyllä ja päälle asetettiin foliovuoasta tehty mökki, joka esti lämmön karkaamisen. Tässä pienessä uunissa porsas paistui muutaman minuutin ajan ja emalointijauhe suli kiiltäväksi, tasaiseksi pinnaksi.



Seuraavaksi sirottelin porsaan päälle mustan värikerroksen. Piirsin puikolla mustaan pintaan silmän, sorkat, suun ja saparon niin että alempi harmaa kerros tuli näkyviin. Ja sitten taas possu paistumaan.



Lopuksi viimeistelyä. Porsaan silmäksi laitoin mustan lasihelmen. Korvan emaloin harmaaksi. Silmä ja korva sulivat kiinni porsaan emalipintaan lämmittämällä. Kärsän ja kyljessä olevan sydämen sirottelin vaaleanpunaisilla sävyillä paperisapluunan avulla. Sitten vielä yksi sulatus ja possu oli valmis. Rintaneulalukon liimaan kiinni myöhemmin kontaktiliimalla.

Munankuoren etikkasyövytys


Näiden pääsiäismunien koristelussa ei ole käytetty minkäänlaista väriainetta, vaan ruskeat kananmunat on koristeltu syövyttämällä kuoren pinnasta pigmenttiä pois etikalla. Ruskea värihän on ohuena kerroksena munankuoren pinnassa ja sen alta kuori on valkoinen. Tässä koristelumenetelmässä peitetään mehiläisvahalla ne kuoren alueet, jotka halutaan säilyttää alkuperäisen värisenä. Kun kananmuna upotetaan etikka-astiaan, etikka syövyttää ne kohdat, joissa vahaa ei ole. Alla kerron yksityiskohtaisemmin, miten koristelu tapahtuu.



Tämä pääsiäismuna on ollut tavallinen valkoinen kananmuna. Kuoren kuviot on tehty etikkasyövytyksellä. Koholla olevat alueet on peitetty mehiläisvahalla ja munankuori on upotettu etikkaan ja annettu olla siellä kunnes kuoren vahaamattomat osat ovat ohentuneet reilusti. Vahan poistamisen jälkeen syöpymättömät osat muodostavat herkän kohokuvion.



Syövyttämistä voi jatkaa niin kauan kunnes kuori syöpyy puhki. Nämä pitsimäiset pääsiäismunat ovat lilluneet etikassa muutamia tunteja kunnes vahaamattomissa kohdissa on jäljellä vain kuoren sisäpinnassa oleva kuorikalvo. Vaha poistetaan lämmittämällä, kuorikalvot esim. kirurginveitsellä tai pinseteillä.



Olen tutustunut tekniikkaan kirjassa The Art and Technique of Decorating Eggs, Search Press 1998. Tämä kirja on erittäin hyvä pääsiäismunakirja, jossa esitellään paljon muitakin koristelumenetelmiä. Sen voi löytää joistakin nettikirjakaupoista ja kirjastoista (ainakin täällä Kymenlaakson Kyyti-kirjastoissa sitä löytyy useampikin kappale).

Kirja esiintyy osassa kirjakaupoista ja kirjastoista myös kannessa olevalla nimellä The Art of Decorating Eggs. Yllä mainittu nimi mainitaan kirjan sisäsivuilla ja taitaa olla sen virallinen nimi. Kirjassa ei kerrota kuka sen on kirjoittanut. Välillä kirjan tekijäksi on mainittu Gabrielle Szutor, jota kiitetään etusivulla, mutta esim. joissakin kirjastoissa kirja löytyy järjestelmistä vain teoksen nimellä.



SYÖVYTYSKORISTELUN TYÖVAIHEET
Näitä tarvitset: tyhjennettyjä kananmunia, etikkaa, purkin etikalle, mehiläisvahaa, ruokalusikan, ison perunan, lasipäisen nuppineulan ja/tai siveltimen, kynttilän, talouspaperia.

1. TYHJENTÄMINEN JA LUONNOSTELU
Aluksi täytyy tyhjentää kananmuna. Tee kananmunan molempiin päihin reiät esim. parsinneulalla. Itse teen reiät Dremel-pienoisporakoneella. Riko keltuainen esim. grillivarrastikulla ja puhalla sisältö ulos. Huuhtele kuori hyvin ja anna kuivua.

Luonnostele koristekuvio kevyesti lyijykynällä.


2. VAHAN SULATTAMINEN
Tässä työvaiheessa tarvitset vanhan ruokalusikan, ison perunan, mehiläisvahaa ja kynttilän. Tee vahansulatusteline taivuttamalla lusikan pesä 90° kulmaan varteen nähden. Leikkaa perunasta viipale pois niin että se pysyy tukevasti pystyssä. Työnnä lusikan varsi perunan sisään ja aseta kynttilä lusikan pesän alle.
Laita lusikkaan mehiläisvahaa ja sulata vaha kynttilän lämmöllä. Vaha on valmista käytettäväksi kun se on sulanut kokonaan ja on läpinäkyvää ja juoksevaa.

HUOM! Vaha ylikuumenee nopeasti. Älä jätä vahalusikkaa kynttilän päälle valvomatta. Kun vaha alkaa höyrytä, se on liian kuumaa. Siirrä kynttilä hetkeksi sivuun ja kun vaha alkaa jäähtyä, siirrä kynttilä takaisin. Jos vaha syttyy tuleen, sammutetaan se tukahduttamalla. Jos sulaan vahaan joutuu vettä, alkaa vaha räiskyä.


3. VAHAAMINEN

Lisää vahaa kuoren pintaan. Hyvä työkalu vahaamiseen on lasipäinen nuppineula. Pistä neula esim. lyijykynän tai puutikun päähän. Kasta nuppipäätä sulassa vahassa ja piirrä kuvioita kuoren pintaan. Nuppineulalla voi tehdä pisteitä ja pisaranmuotoisia viivoja. Isompien alueiden ja viivojen tekeminen käy kätevästi siveltimellä. Toimi ripeästi, sillä vaha jähmettyy nopeasti neulan päässä ja siveltimessä.
Sulje vahapisaroilla kananmunan tyhjennysaukot, ettei etikkaa pääse kuoren sisään syövytysvaiheessa. Kuoren sisälle päässyt etikka alkaa syövyttää sen sisäpintaa. Lisäksi etikan saaminen pois kuoren sisältä on hankalaa ja hidasta, sillä kuoren on oltava kuiva voidaksesi jatkaa vahaamista.


4. SYÖVYTTÄMINEN


Seuraava työvaihe on syövyttäminen. Tarvitset tavallista talousetikkaa ja astian etikalle. Olen havainnut sopivankokoiseksi etikkapurkiksi Apetina salaattijuustopurkin. Täytä purkki etikalla lähes täyteen. Tarkista vielä kerran että puhallusaukot on suljettu. Tyhjä kananmuna kelluu nesteen pinnalla, joten se täytyy painaa pinnan alle. Voit leikata juustopurkin hissikorin saksilla muutaman sentin korkuiseksi ja laittaa sen purkkiin kananmunan päälle. Kun purkin kansi suljetaan, painaa kansi koria ja kori puolestaan painaa munan upoksiin.

Ruskea väri alkaa irrota kuoresta saman tien kun kuori upotetaan etikkaan. Väri on vaalentunut selvästi jo noin 5 minuutin syövyttämisen jälkeen. Irronnut väri jää kuoren pinnalle ja sen saa pyyhittyä pois sormilla tai esim. keittiörätillä. Kun kuori on haluamasi värinen, ota se pois etikasta ja huuhtele vedessä irronnut väriaine pois. Kuivaa kananmunan talouspaperilla. Voit jatkaa vahaamista ja syövyttämistä, jos haluat eri sävyjä valmiiseen kuoreen.



Tässä kuvassa on esimerkkimuna viiden minuutin syövyttämisen jälkeen. Väri on vaalentunut selvästi. Ruskea väri lähtee kokonaan pois ja valkoinen pinta paljastuu noin tunnin syövyttämisen jälkeen. Tämän jälkeen on lisätty seuraava vahakerros, jonka alle jää tämänhetkinen värisävy.


5. VAHAN POISTAMINEN
Vaha poistetaan sulattamalla. Pitele munankuorta kynttilän liekin vieressä niin että vaha sulaa. Pyyhi sula vaha talouspaperiin. Sulata vahaa pieni alue kerrallaan. Tässä vaiheessa irtoavat myös mahdolliset lyijykynäviivat. Kun vaha on poistettu kokonaan, on kuori sileä ja kiiltävä. Jos se tuntuu sormiin karhealta ja näyttää samealta on vahaa vielä jäljellä. Jatka sulattamista.

PS. Joskus kun käytetään estoaineena voimakkaanväristä mehiläisvahaa, saattaa se imeytyä sulatusvaiheessa syövytetyn kuoren huokosiin ja värjätä sen. Silloin voi pyyhkiä kuoren tärpätillä, joka liuottaa mehiläisvahaa. Varsinkin kokonaan valkoisiin kuoriin tulee helposti tahroja, joita ei sulattamalla saa pois.



Tässä esimerkkimuna valmiina. Kuoren alkuperäistä väriä on esim. isoissa kukissa. Yhteensä vahakerroksia oli kolme.

April 1, 2011

Pääsiäiskortteja


Maaliskuussa Lauran verstas oli lähinnä Lauran sairastupa. Huhtikuuhun lähdetään uusin voimin pääsiäisaskartelujen merkeissä, aluksi erilaisista papereista ja kartongeista tehtyjä pääsiäiskortteja. Korteissa on käytetty askartelukartonkia, pahvilaatikkopahvia, Cansonin Mi-Teintes -sävykartonkeja ja Vivi Gade- ja Papermania Capsule Collection -kuviopapereita. Toiseksi ylimmäisesä kortissa tipun varpaat on tehty paperinarusta, joka on kiinnitetty maalarinteipillä tipun takapuolelle. Kaikki kortit on tehty leikkaa ja liimaa -tekniikalla.