TERVETULOA LAURAN VERSTAALLE!


WELCOME TO LAURA'S WORKSHOP!April 7, 2012

Pääsiäismunapäivä


Tänään teimme pääsiäismunia isolla porukalla ja tällaisia ovat aikaansaannoksemme. Yllä olevassa kuvassa on Reijan, Hannan, Heikin, Eevan, Antin, Marittan, Aulikin, Ainon ja minun kätten tuotoksia. Isolla porukalla tekeminen on kivaa ja inspiroivaa.Suurin osa ensimmäisessä kuvassa olevista munista on koristeltu vahaestotekniikalla, joka on ainakin pienemmille lapsille vähän hankala. Melkein viisivuotias kummityttöni oli tänään tuotteliain tekijä ja sai aikaiseksi kymmenen munaa avustuksellani.

Maalasin pohjavärin askartelumaaleilla kummitytön valitsemilla sävyillä. Maalin kuivuttua kummityttö liimaili muniin mielin määrin timantteja, paljetteja, perhosia, kukkia, ääriviivatarroja, höyheniä ja rusetteja. Ihania, ah niin ihania :)Päivän nuorin koristelija oli kolme kuukautta vanha Helvi. Hän painoi pienen, valkoiseksi maalatun kämmenensä vihreäksi maalatun munan pinnalle.Kovassa käytössä olivat tänään uudet työvälineet, kistkat. Kistka on työkalu, jolla lisätään sulaa mehiläisvahaa munankuoren pintaan. Sillä saa tehtyä ohutta, hienoa jälkeä.

Olen nähnyt kistkoja ulkomaisissa pääsiäismunakirjoissa ja netissä, mutta vasta viime keväänä löysin kistkoja myyvän nettikaupan, josta tilaaminen kävi helposti ja postimaksut olivat kohtuulliset. En ehtinyt käyttää kistkoja viime pääsiäisenä, mutta tänä vuonna ne ovat olleet kovassa käytössä.

Tilasin kistkat Polish Art Centeristä USA:sta. Kistkat maksoivat viisi dollaria kappale ja ovat erittäin käteviä käyttää. Punavartinen on paksuudeltaan heavy, sininen medium ja valkoinen fine.Koristelin nämä kananmunat kistkalla vahaestotekniikalla. Vasemmanpuoleisessa munassa on koristelussa käytetty myös lasipäistä nuppineulaa.Kistkan säiliöön laitetaan pieni nokare mehiläisvahaa ja vaha sulatetaan juoksevaksi pitelemällä kistkaa kynttilän liekin vieressä.Kistkalla piirretään kuvioita munankuoreen. Kun vaha alkaa jäähtyä, lämmitetään kistkaa uudelleen liekin vieressä. Kuvassa Riikan kädet ja pääsiäismuna.Värjääminen on aivan oma lukunsa ja siitä voisi tehdä aivan oman postauksensa (ja ehkä sen joskus teenkin). Siispä kerron värjäämisestä tässä lyhyesti.

Vahaestotekniikassa käytetään nestemäisiä kananmunanvärejä, jotka sekoitetaan värijauheesta, vedestä ja etikasta. Vahaestotekniikan idea on nimensä mukaisesti estää väriä tarttumasta vahattuihin kohtiin. Tyhjäksi puhalletun munankuoren puhallusaukot suljetaan vahapisaroilla, jotta väriliuosta ei pääse kuoren sisälle. Kuoreen tehdään kuvioita vahalla ja sitten se upotetaan väriliemeen. Väri ei tartu vahattuihin kohtiin. Vahaamista ja värjäämistä voi jatkaa edeten vaalemmista väreistä tummempiin. Lopuksi vaha poistetaan lämmittämällä. Vahaamisesta ja vahan poistamisesta on enemmän juttua viime vuotisessa postauksessani Munankuoren etikkasyövytys.Olen ostanut värejä Turun kansallisesta kirjakaupasta. Olen soittanut liikkeeseen ja tilannut värejä postiennakolla. Yksi väripussi maksoi muistaakseni hieman alle 3 euroa viime vuonna, jolloin viimeksi niitä tilasin. Värisävyjä on paljon, itselläni on seuraavat sävyt: musta, punainen, tummanpunainen, kurpitsa, kullankeltainen, keltainen, vaaleanvihreä, vaaleansininen, turkoosi, tiili, pinkki, violetti ja ruskea.

Egg dye-väripussi sekoitetaan n. 3 dl kiehuvaa vettä ja sekaan lorautetaan ruokalusikallinen etikkaa. Seoksen annetaan jäähtyä ennen värjäämistä (ettei vaha sula). Sopivan kokoinen värjäysastia on havaintojeni mukaan kantikas Apetina-fetapurkki.


Toivotan kaikille lukijoilleni iloista ja valoisaa pääsiäisaikaa!

6 comments:

 1. onpa todella upeita, taitavaa porukkaa!
  leppoisaa pääsiäistä!

  ReplyDelete
 2. Tuolla tekniikalla syntyy kyllä kaunista =D

  Helvin muna vei kyllä hellyyttävyydellään voiton!

  Mukavia pääsiäispuuhasteluita!

  ReplyDelete
 3. Uskomattoman upeita taideteoksia. Joskin ihan väkisin Helvin koristelema yksilö on niin suloinen, että jättää muut varjoonsa. :)

  ReplyDelete
 4. Huh, olen niin mykistynyt! En ole ikinä nähnyt yhtä kauniita pääsiäismunia, kuin nuo teidän munat.
  Mahdottoman työläs menetelmä, mutta lopputulos on kyllä kaiken vaivan arvoinen. Upeaa!

  Maalasin tänä vuonna yhden munan (vesiväreillä) ja siitä tuli niin karmean ruma, että meinasin masentua. Nyt masennun vielä pahemmin!
  :D

  ReplyDelete
 5. Iloista pääsiäistä sinnekin!

  Uskomattoman upeita munia olette saaneet aikaan. Tuo vahaestotekniikka kuulostaa oikein mielenkiintoiselta.

  ReplyDelete
 6. Henkeäsalpaavan ihastuttavia pääsiäismunia. Näitä vahakoristeltuja munia on tänä pääsiäisenä saanut ihailla oikein runsain mitoin, ja nyt blogien sivuiltakin. Kiitos, upea elämys katsella tällaista taidetta.

  ReplyDelete