TERVETULOA LAURAN VERSTAALLE!


WELCOME TO LAURA'S WORKSHOP!November 30, 2014

Piparkakkulyhty - Gingerbread LanternEnsimmäisen adventin kunniaksi rakensin tänään piparkakkulyhdyn, jossa on karkki-ikkunat. Laadin siitä  rakennusohjeen:

Today is the first Sunday in Advent. I celebrated it by baking a gingerbread lantern with candy windows. Leikkaa 1,5 litran maitopurkista (tai muusta pahvista) muotiksi suorakaide (tässä 9,5 x 14 cm). Maitopurkin napakka, muovitettu pahvi on hyvää muottimateriaalia. Se pysyy siistinä useammallakin käyttökerralla, sillä se ei ime itseensä rasvaa taikinasta.

Leikkaa muotin ja pizzapyörän avulla ohueksi kaulitusta piparitaikinasta neljä suorakaidetta. Minä käytin valmispakastetaikinaa. Leikkaaminen kannattaa tehdä leivinpaperin päällä, jotta kappaleet eivät veny siirtämisen aikana.

Roll the gingerbread dough on the baking parchment. Cut four rectangle shaped pieces. I used pizza cutter and 9,5 x 14 cm cardboard template (made out of milk carton).
Paina levyihin aukot piparimuotilla. Käytin kahta eri kokoista pyöreää muottia. Aukon voi leikata myös veitsellä.

Cut out holes with cookie cutters. I used a small and large round cutters.
Paista lyhdyn kappaleet 200 asteessa n. 5 min eli ei aivan kypsäksi, koska ne menevät hetken kuluttua uudelleen uuniin. Anna kappaleiden jäähtyä.

Bake in 200 C degrees about five minutes when the are almost done. Let the pieces cool.
Karkki-ikkunoita varten tarvitaan kovia karkkeja. Tätä tarkoitusta varten ostin Pirkka-tikkaripussin, jossa on eri värisiä tikkareita. Huom! Vihreässä kääreessä oleva tikkari ei ole vihreä, vaan väritön. Myös Muumi-tikkarit sopivat tarkoitukseen.

You will need some hard candys for windows. I had different colours of hard lollipops.Laita tikkari muovipussiin leikkuulaudan päälle ja hakkaa vasaralla murusiksi.

Put the candies into a plastic bag and crush them with a hammer.Laita piparkakkulevyt leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja vasta sitten laita karkkimurskaa lusikalla lyhdyn aukkoihin. Aukot saa täyttää aivan piripintaan.

Fill the holes with the crushed candy.Sulata karkkimurska 150 asteissa uunissa n. 7-10 minuuttia riippuen uunin tehosta.

Melt the candy in 150 C degrees about 7-10 minutes.Karkki alkaa sulaa nopeasti uunissa. Odota niin kauan, että karkkimurska on sulanut aivan tasaiseksi. Tässä  kuvassa pinta on vielä hieman epätasainen.

Bake till the candy is smooth and firm. Näin voi käydä, mutta ei hätää!

No panic! You can fix this!Laita tyhjiin paikkoihin lisää karkkimurskaa ja pidä uunissa kunnes pinta on ehjä ja tasainen.

Put some extra crushed candy to little holes and put them back into the oven. Wait till the extra candy is melted. Anna levyjen jäähtyä ja valmista sillä aikaa tomusokerikuorrute:
 • n. 2 dl tomusokeria
 • 1/2 munan valkuainen
 • pari tippaa etikkaa
Laita kuorrute pursottimeen tai muovipussiin, jonka toiseen kulmaan on leikattu reikä.


Let the pieces cool and make the royal icing: 
 • ca. 2 dl powdered sugar
 • 1/2 egg white
 • 1-2 drops of vinegar
Put the icing into a piping bag or freezer bag (with the end cut off).Koristele lyhdyn kappaleet ja anna kuorrutteen kovettua.

Decorate the pieces of lantern and let the icing fix.Kokosin lyhdyn tomusokerikuorruteella, jota pursotin saumakohtiin paksun kerroksen. En koskaan käytä piparkakkurakennelmien kokoamisessa sulatettua sokeria, koska sen kanssa menee hermot ja palaa sormet. Etikalla vahvistettu kuorrute toimii hyvin saumamateriaalina.

Tässä lyhdyssä ei ole pohjalevyä, koska ajattelin, että pohjattoman lyhdyn voi helposti nostaa kynttilän päälle. Kokoaminen on toki helpompaa pohjalevyn päälle ja lyhdystä tulee niin tukevampi.


Assembly the lantern with the icing.Laitoin lyhdyn sisälle tuikkukynttilän. LED-kynttilä on myös varteenotettava, turvallinen vaihtoehto. Karkki-ikkuna näyttää kynttilän valossa erehdyttävästi oikealle lasille.Tämän tähtilyhdyn yläreunan kuorrute on ennen kovettumista painettu kookoshiutaleisiin. Kaivelin tämän kuvan tietokoneen uumenista ja havaitsin että olin sattumalta tehnyt sen päivälleen tasan 10 vuotta sitten :)Karkki-ikkunat sopivat hyvin myös piparkakkutaloihin ja yksittäisiin piparkakkuihin. Tässä enkeli on saanut punaisen karkkisydämen.Toivotan kaikille lukijoilleni tunnelmallista ja sopivan rauhallista joulunalusaikaa!

I wish a lovely and peaceful time before Christmas to all my readers!


6 comments:

 1. oi kuinka ihana, piparkakku talon oon jo tehny tai peräti kaksiki, pitäsköhän vielä tälläinen väkertää...

  ReplyDelete
 2. Kuinka paljon taikinaa sinulla meni tähän? :)

  ReplyDelete
 3. Vau!
  Piparkakkutaikinan uusi ulottuvuus :) Siitä siis voi tehdä muutakin kuin peruspipareita ja talojakin. Taitavasti toteutettuja kaikki.
  Hyvää joulunaikaa!

  ReplyDelete
 4. Ihan mahtava ohje. Tein kaksi erilaista lyhtyä ja tuli kyllä todella ihania, vaikka itse sanonkin. Kiitos tästä!

  ReplyDelete