TERVETULOA LAURAN VERSTAALLE!


WELCOME TO LAURA'S WORKSHOP!April 2, 2011

Munankuoren etikkasyövytys


Näiden pääsiäismunien koristelussa ei ole käytetty minkäänlaista väriainetta, vaan ruskeat kananmunat on koristeltu syövyttämällä kuoren pinnasta pigmenttiä pois etikalla. Ruskea värihän on ohuena kerroksena munankuoren pinnassa ja sen alta kuori on valkoinen. Tässä koristelumenetelmässä peitetään mehiläisvahalla ne kuoren alueet, jotka halutaan säilyttää alkuperäisen värisenä. Kun kananmuna upotetaan etikka-astiaan, etikka syövyttää ne kohdat, joissa vahaa ei ole. Alla kerron yksityiskohtaisemmin, miten koristelu tapahtuu.Tämä pääsiäismuna on ollut tavallinen valkoinen kananmuna. Kuoren kuviot on tehty etikkasyövytyksellä. Koholla olevat alueet on peitetty mehiläisvahalla ja munankuori on upotettu etikkaan ja annettu olla siellä kunnes kuoren vahaamattomat osat ovat ohentuneet reilusti. Vahan poistamisen jälkeen syöpymättömät osat muodostavat herkän kohokuvion.Syövyttämistä voi jatkaa niin kauan kunnes kuori syöpyy puhki. Nämä pitsimäiset pääsiäismunat ovat lilluneet etikassa muutamia tunteja kunnes vahaamattomissa kohdissa on jäljellä vain kuoren sisäpinnassa oleva kuorikalvo. Vaha poistetaan lämmittämällä, kuorikalvot esim. kirurginveitsellä tai pinseteillä.Olen tutustunut tekniikkaan kirjassa The Art and Technique of Decorating Eggs, Search Press 1998. Tämä kirja on erittäin hyvä pääsiäismunakirja, jossa esitellään paljon muitakin koristelumenetelmiä. Sen voi löytää joistakin nettikirjakaupoista ja kirjastoista (ainakin täällä Kymenlaakson Kyyti-kirjastoissa sitä löytyy useampikin kappale).

Kirja esiintyy osassa kirjakaupoista ja kirjastoista myös kannessa olevalla nimellä The Art of Decorating Eggs. Yllä mainittu nimi mainitaan kirjan sisäsivuilla ja taitaa olla sen virallinen nimi. Kirjassa ei kerrota kuka sen on kirjoittanut. Välillä kirjan tekijäksi on mainittu Gabrielle Szutor, jota kiitetään etusivulla, mutta esim. joissakin kirjastoissa kirja löytyy järjestelmistä vain teoksen nimellä.SYÖVYTYSKORISTELUN TYÖVAIHEET
Näitä tarvitset: tyhjennettyjä kananmunia, etikkaa, purkin etikalle, mehiläisvahaa, ruokalusikan, ison perunan, lasipäisen nuppineulan ja/tai siveltimen, kynttilän, talouspaperia.

1. TYHJENTÄMINEN JA LUONNOSTELU
Aluksi täytyy tyhjentää kananmuna. Tee kananmunan molempiin päihin reiät esim. parsinneulalla. Itse teen reiät Dremel-pienoisporakoneella. Riko keltuainen esim. grillivarrastikulla ja puhalla sisältö ulos. Huuhtele kuori hyvin ja anna kuivua.

Luonnostele koristekuvio kevyesti lyijykynällä.


2. VAHAN SULATTAMINEN
Tässä työvaiheessa tarvitset vanhan ruokalusikan, ison perunan, mehiläisvahaa ja kynttilän. Tee vahansulatusteline taivuttamalla lusikan pesä 90° kulmaan varteen nähden. Leikkaa perunasta viipale pois niin että se pysyy tukevasti pystyssä. Työnnä lusikan varsi perunan sisään ja aseta kynttilä lusikan pesän alle.
Laita lusikkaan mehiläisvahaa ja sulata vaha kynttilän lämmöllä. Vaha on valmista käytettäväksi kun se on sulanut kokonaan ja on läpinäkyvää ja juoksevaa.

HUOM! Vaha ylikuumenee nopeasti. Älä jätä vahalusikkaa kynttilän päälle valvomatta. Kun vaha alkaa höyrytä, se on liian kuumaa. Siirrä kynttilä hetkeksi sivuun ja kun vaha alkaa jäähtyä, siirrä kynttilä takaisin. Jos vaha syttyy tuleen, sammutetaan se tukahduttamalla. Jos sulaan vahaan joutuu vettä, alkaa vaha räiskyä.


3. VAHAAMINEN

Lisää vahaa kuoren pintaan. Hyvä työkalu vahaamiseen on lasipäinen nuppineula. Pistä neula esim. lyijykynän tai puutikun päähän. Kasta nuppipäätä sulassa vahassa ja piirrä kuvioita kuoren pintaan. Nuppineulalla voi tehdä pisteitä ja pisaranmuotoisia viivoja. Isompien alueiden ja viivojen tekeminen käy kätevästi siveltimellä. Toimi ripeästi, sillä vaha jähmettyy nopeasti neulan päässä ja siveltimessä.
Sulje vahapisaroilla kananmunan tyhjennysaukot, ettei etikkaa pääse kuoren sisään syövytysvaiheessa. Kuoren sisälle päässyt etikka alkaa syövyttää sen sisäpintaa. Lisäksi etikan saaminen pois kuoren sisältä on hankalaa ja hidasta, sillä kuoren on oltava kuiva voidaksesi jatkaa vahaamista.


4. SYÖVYTTÄMINEN


Seuraava työvaihe on syövyttäminen. Tarvitset tavallista talousetikkaa ja astian etikalle. Olen havainnut sopivankokoiseksi etikkapurkiksi Apetina salaattijuustopurkin. Täytä purkki etikalla lähes täyteen. Tarkista vielä kerran että puhallusaukot on suljettu. Tyhjä kananmuna kelluu nesteen pinnalla, joten se täytyy painaa pinnan alle. Voit leikata juustopurkin hissikorin saksilla muutaman sentin korkuiseksi ja laittaa sen purkkiin kananmunan päälle. Kun purkin kansi suljetaan, painaa kansi koria ja kori puolestaan painaa munan upoksiin.

Ruskea väri alkaa irrota kuoresta saman tien kun kuori upotetaan etikkaan. Väri on vaalentunut selvästi jo noin 5 minuutin syövyttämisen jälkeen. Irronnut väri jää kuoren pinnalle ja sen saa pyyhittyä pois sormilla tai esim. keittiörätillä. Kun kuori on haluamasi värinen, ota se pois etikasta ja huuhtele vedessä irronnut väriaine pois. Kuivaa kananmunan talouspaperilla. Voit jatkaa vahaamista ja syövyttämistä, jos haluat eri sävyjä valmiiseen kuoreen.Tässä kuvassa on esimerkkimuna viiden minuutin syövyttämisen jälkeen. Väri on vaalentunut selvästi. Ruskea väri lähtee kokonaan pois ja valkoinen pinta paljastuu noin tunnin syövyttämisen jälkeen. Tämän jälkeen on lisätty seuraava vahakerros, jonka alle jää tämänhetkinen värisävy.


5. VAHAN POISTAMINEN
Vaha poistetaan sulattamalla. Pitele munankuorta kynttilän liekin vieressä niin että vaha sulaa. Pyyhi sula vaha talouspaperiin. Sulata vahaa pieni alue kerrallaan. Tässä vaiheessa irtoavat myös mahdolliset lyijykynäviivat. Kun vaha on poistettu kokonaan, on kuori sileä ja kiiltävä. Jos se tuntuu sormiin karhealta ja näyttää samealta on vahaa vielä jäljellä. Jatka sulattamista.

PS. Joskus kun käytetään estoaineena voimakkaanväristä mehiläisvahaa, saattaa se imeytyä sulatusvaiheessa syövytetyn kuoren huokosiin ja värjätä sen. Silloin voi pyyhkiä kuoren tärpätillä, joka liuottaa mehiläisvahaa. Varsinkin kokonaan valkoisiin kuoriin tulee helposti tahroja, joita ei sulattamalla saa pois.Tässä esimerkkimuna valmiina. Kuoren alkuperäistä väriä on esim. isoissa kukissa. Yhteensä vahakerroksia oli kolme.

10 comments:

 1. Kiitos paljon seikkaperäisestä ohjeesta. Tätähän on pakko päästä kokeilemaan! Sinun kuoresi ovat tooooosi kauniita.

  Hanna

  ReplyDelete
 2. Kiitos! Kauniita munia ja ohje niin selkeä että täytyy varmasti kokeilla mitä itse saisi aikaan! Lämmin kiitos myös vaihekuvista. Jaksan niistä aina iloita suunnattomasti, innostavat ja rohkaisevat kokeilemaan vieraampiakin työmenetelmiä. Nyt ei kun Feta-kauppaan herkkuhissin ostoon ;)

  ReplyDelete
 3. Kiitos Laura! Kokeilen varmasti. Saako tekotavan linkittää omalle sivulleni askartelulinkkivinkkeihin. Sulla on tosi tarkat ohjeet tästä ihanuudesta, kiitos.
  Nuo reikäversiot on kyllä parasta. Tosin ruskeista munista tulee viehkot sisustuselementit.
  Iloista pääsiäisen odottelua.
  Kaisa

  ReplyDelete
 4. Hei ja kiitoksia! Totta kai voit linkittää. Suosittelen lämpimästi kokeilemista.

  ReplyDelete
 5. Vautsivau!!! Tämä on mielettömän upeeta ja vaikuttaa ihan järjellisen helpoltakin. Kiitokset ohjeesta, voipi joutua kokeilemaan.

  ReplyDelete
 6. Aivan upeita töitä sinulla ja todella hyvät ohjeet olet viitsinyt tehdä. Kiitos!

  ReplyDelete
 7. Onpa älyttömän hienoja! Pitää ehkä itsekin kokeilla joskus.

  ReplyDelete
 8. Tätähän on pakko kokeilla, kun näin selkeät ohjeet löytyi. Aivan upeita kuoria sinulla.

  ReplyDelete
 9. Todella hyvät ohjeet ja niin kauniita munia olet tehnyt. Kokeiluun menee! Kiitos ohjeesta. :)

  ReplyDelete
 10. Onpa hienoja! Täältähän löytyy mahtavia ideoita pääsiäiskoristeluun ja muuhun. Itse päädyin hiukan yksinkertaisemmalle linjalle tänä vuonna, mutta ehkäpä joskus voisi näitäkin kokeilla. Kiitos näin kattavista ohjeista! Tutustuin vasta blogiisi ja tämähän vaikuttaa varsin inspiroivalta :) Itse olen aivan alkutaipaleella omani kanssa ja mielenkiinnolla selaan ja seurailen muita blogeja.

  ReplyDelete